Általános tudnivalók a vállalkozói hitelekről

Vállalkozói hitel kisokos 1. rész

Nagyon sok cég önerőből igyekszik megoldani beruházásait, pedig alapos tervezéssel a mikro- és kisvállalkozások számára is megoldást jelenthet egy-egy nagyobb fejlesztés esetén a vállalkozói hitel. Legyen akár eszközök beszerzése vagy ingatlanfejlesztés a cél, egy jó konstrukcióval a cégvezetők átgondoltan tudják finanszírozni terveiket, miközben az így megmaradó önerő egyéb feladatokra átcsoportosítható. Sok vállalkozás mégsem él ezzel a lehetőséggel, jóllehet a hitel nem „ördögtől való”, csupán tudni kell a megfelelő célra a megfelelő típusú megoldást megtalálni és alkalmazni. Hogyan mérje fel hitellehetőségét? Az alábbi bekezdésekben erre adunk egy gyors útmutatót.


Milyen beruházást kíván hitelből fedezni?

Hiteligénylés előtt a legfontosabb lépés felmérni a rendelkezésre álló lehetőségeket. Egészen pontosan meghatározott célra lesz szüksége. Ez kiindulhat abból, hogy a vállalkozásának éppen most milyen fejlesztésre lenne szüksége, de megfordítva ezt akár onnan szemlélődhet, hogy az adott hiteltípust milyen beruházásra tudná igénybe venni. Tudjuk, hogy ez kicsit amolyan „gombhoz vesszük a kabátot” megoldás, de az ingatlanpiacon számos hasonló gondolkodású emberrel találkoztunk már. Meg kell határoznia azt az összeget, amit hitelből kíván fedezni és azt, hogy mivel fogja a fedezetet biztosítani. A legtöbb esetben ingatlanfedezetet kérnek a pénzintézetek. A későbbiekben ennek fontos szerepe lesz.

Pénzügyi helyzetfelmérés és üzleti terv

Hiteligénylés előtt mérje fel pénzügyi helyzetét, mérlegelje hitelképességét és jelenlegi pénzügyi kötelezettségeit, tartozásait. A hitelezőknek szilárd üzleti tervre van szükségük a kölcsön jóváhagyása előtt, amely bemutatja a cég jelenlegi működését, a fejlődési terveket, a kölcsön konkrét felhasználását.


Hitelpiac felmérése

Általában a banki kínálatot vizsgálják meg első lépésben a vállalkozásvezetők, azonban egy hitelekre szakosodott pénzintézet szélesebb körű rálátással rendelkezik a kérdésben. A piacon elérhető különböző hitellehetőségek közül az ön célja, a hitelösszeg és a fedezet alapján fogja tudni kiválasztani a legmegfelelőbb konstrukciót.

  • hitelcél,
  • minimum és maximum hitelösszeg,
  • fedezet,
  • kamatfeltételek,
  • törlesztési feltételek.

Jelenleg a legkeresettebb az úgynevezett KAVOSZ hitel, vagy ismertebb nevén a Széchenyi Mikrohitel MAX+, valamint PROMPT hitelünk. A hiteligénylés folyamata bonyolult lehet, egyszerűbb szakértő segítséget igénybe venni. A Wellum Zrt. segít tisztán látni, kialakítani egy pontos és vállalható ütemtervet a beruházási kölcsön törlesztésére

Hitellel kapcsolatban kérje ajánlatunkat online, ide kattintva

Milyen cégforma igényelhet vállalkozói hitelt?

Bármely cégforma előtt nyitva áll a lehetőség, nem a cég méretének függvénye a sikeres elbírálás. Amennyiben az Ön vállalkozása Magyarországon bejegyzett mikro- vagy kisvállalkozás (KKV. törvény szerinti mikro- és kisvállalkozás), pl. egyéni vállalkozó, egyéni cég, KKT, Bt, Kft. vagy Rt., szövetkezet vagy „egyéb vállalkozás”), akkor jó eséllyel igényelhet vállalkozói hitelt.

Hitelbírálati szempontok

A legfontosabb mutatók a hitelképesség vizsgálatakor az éves bevallás számai és a mérlegadatok. Az esetleges korábbi hitelelőzmények és a mérleg alapján alakul ki a kép arról, hogy pénzügyileg mennyire fegyelmezett és mennyire képes bölcs pénzügyi döntéseket hozni. Számításba vesszük az Ön vállalkozói múltját is, tehát még ha vállalkozása kezdőnek is számít, de Önnek már van több sikeres vállalkozás a múltjában, az a hitelbírálat szempontjából előnyös lehet. Ugyanígy fontos a cég pénzforgalma, éves bevétele, üzleti megtakarításai, eszközei és adósságai. Ezeket alaposan átnézzük egy-egy igénylés alkalmával.

A megfelelő hitelintézet kiválasztása

A legfontosabb, hogy olyan pénzintézet mellett döntsön, aki megfelel az Ön igényeinek. A hiteltermék, kamatláb és visszafizetési feltételek mellett érdemes számításba venni a cég hírnevét, valamint azt, hogy az adott cég milyen gyorsan folyósít, mennyire gyors az ügyintézés, mennyire könnyen lehet velük kapcsolatba kerülni és van-e hitel futamidőre készített fizetési ütemezése.

Fedezet és biztosíték

Szinte minden kölcsön esetében szükség van ingatlanfedezetre. Fontos tudni, hogy nem csupán a cég tulajdonában lévő, hanem akár családtag, közeli ismerős ingatlanja is alkalmas lehet fedezetnek, amennyiben a tulajdonos ehhez hozzájárul.Ugyanígy kevéssé ismert tény, de hitelfedezetként egyes esetekben mezőgazdasági területet is elfogadunk. Fontos, hogy per-, teher- és igénymentes legyen és Magyarország területén helyezkedjen el. Ezen felül számolnia kell a biztosítékkal, ami egy olyan összeg, amely a hitelezőnél kerül elhelyezésre és törlesztési nehézség esetén ideiglenesen megoldást nyújthat.

További kérdése van? Kérje ajánlatunkat online még ma.

Hitellel kapcsolatban kérje ajánlatunkat online, ide kattintva